Verleden, heden en toekomst

Steeds meer klanten weten De Verbinding te vinden.

De eerste 16 jaar

Initiatiefnemers Toine van Bijsterveldt en Paulus en Co Frumau zijn ouders van dove zoons. Door hun contacten in de dovenwereld zagen zij dat veel dove mensen werkloos waren. Toine was, met zijn managementervaring, op zoek naar mogelijkheden om zinvol werk te genereren, toen hij in 2006 de eigenaars van Schipper Kozijnen ontmoette, die vertelden dat zij hun kozijnenfabriek in Opmeer wilden uitbreiden. Toen viel bij Toine het kwartje: hij vroeg Schipper Kozijnen of hij met een dovenbedrijf toeleverancier van Schipper Kozijnen kon worden en aluminium schuifpuien en prefab dakkapellen kon gaan leveren. Schipper Kozijnen stemde daarmee in, en zegde werk en technische ondersteuning toe.

In januari 2007 richtten de aandeelhouders De Verbinding op. Zij maakten een business plan; kregen financiering van de Triodos Bank, START Foundation, de NOM en de stichting Vrienden van Effatha; huurden een productiehal; kochten machines, recruteerden 10 medewerkers en lieten die opleiden door Schipper Kozijnen en Rollecate. Op 1 juni 2007 startte De Verbinding de productie. Het NOS Journaal schonk er die avond aandacht aan.

In 2008 groeide het aantal medewerkers naar 17. En sloeg de economische crisis toe. Schipper Kozijnen had het moeilijk en kon het toegezegde volume werk niet geven. De Verbinding kromp naar 10 medewerkers. 

In 2012 kwam Ruiter Dakkapellen in het samenwerkingsverband van Schipper Kozijnen en De Verbinding. De Verbinding ging prefab dakkapellen maken voor Ruiter Dakkapellen.

In 2017 nam De Verbinding de Ambachtelijke Timmerfabriek Groningen, ATG, over. Daardoor is De Verbinding een hoogwaardige leverancier geworden van houten ramen, kozijnen, deuren en balustrades, voor nieuwbouw, renovatie en restauratie.

In december 2022 verkochten Van Bijsterveldt en Frumau hun aandelen tegen nominale waarde terug aan De Verbinding. ‘De Verbinding BV’ werd ‘De Verbinding Groningen BV’ holding ‘De Verbinding BV’ werd opgericht, werkmaatschappijen ‘De Verbinding Leeuwarden BV’ en ‘De Verbinding Rotterdam BV’ werden opgericht, alle aandelen De Verbinding BV werden ondergebracht bij Stichting De Verbinding. Daardoor is het organogram als volgt:

 

Heden

In 2023 heeft De Verbinding Groningen 38 medewerkers in vier afdelingen: houten kozijnen, prefab dakkapellen, houtskeletbouw, en aluminium schuifpuien De Verbinding Leeuwarden 5 medewerkers in verkoop en plaatsen van prefab dakkapellen.

De Verbinding is een erkend leerbedrijf: MBO 2 voor aluminium, MBO 4 voor hout. De Verbinding Groningen is PSO3 30+ gecertificeerd, de hoogste trede.

Toekomst

In Rotterdam heeft De Verbinding een nieuwe vestiging in voorbereiding. Ook in Rotterdam en Amsterdam zijn dove mensen die aan het werk willen.