Verleden, heden en toekomst

In de eerste jaren is De Verbinding vooral toeleverancier geweest van Schipper Kozijnen.

De eerste 10 jaar

Initiatiefnemer Toine van Bijsterveldt was, door zijn dove zoon Tijl (nu 27), met de dovenwereld in aanraking gekomen. Daar zag hij dat de kansen op bevredigend werk voor Tijl en zijn schoolgenoten klein waren. Hij was, met zijn managementervaring, dan ook op zoek naar mogelijkheden om zinvol werk te organiseren, toen hij de eigenaars van Schipper Kozijnen ontmoette, die vertelden dat zij hun kozijnenfabriek in Opmeer wilden uitbreiden. In 2006 was dat, toen de economie booming was. Toen viel bij Toine het kwartje: hij vroeg Schipper Kozijnen of hij met een dovenbedrijf toeleverancier van Schipper Kozijnen kon worden. Schipper Kozijnen stemde daarmee in, en zegde werk en technische steun toe.

In januari 2007 richtten de aandeelhouders De Verbinding op. Zij maakten een business plan; kregen financiering van de Triodos Bank, START Foundation, de NOM en de stichting Vrienden van Effatha; huurden een productiehal; kochten machines, recruteerden 10 medewerkers en lieten die opleiden door Schipper Kozijnen en Rollecate. Op 1 juni 2007 startte De Verbinding de productie. Het NOS Journaal schonk er die avond aandacht aan.

In 2008 groeide het aantal medewerkers naar 17. En sloeg de economische crisis toe. Schipper Kozijnen had het moeilijk en kon het toegezegde volume werk niet leveren. De Verbinding kromp naar 10 medewerkers, en ook Schipper Kozijnen had het moeilijk. 

In 2012 kwam Ruiter Dakkapellen in het samenwerkingsverband van Schipper Kozijnen en De Verbinding. De Verbinding ging dakkapellen maken voor Ruiter Dakkapellen.

Met pijn en moeite zijn Schipper Kozijnen, Ruiter Dakkapellen en De Verbinding door de economische crisis heen geworsteld. Sinds 2015 is herstel te zien, en sinds 2016 toont De Verbinding weer een positief resultaat, en is zij weer aan het groeien in klanten, in medewerkers en in producten.

In 2017 eindigde het vijfjarige samenwerkingsverband van Schipper Kozijnen en Ruiter Dakkapellen. In plaats daarvan ging Schipper Kozijnen een samenwerkingsrelatie aan met Klok Dakkapellen, dat nu een deel van zijn dakkapellen door De Verbinding laat maken.

In 2017 nam De Verbinding de Ambachtelijke Timmerfabriek Groningen, ATG, over. Daardoor is De Verbinding een hoogwaardige leverancier van houten ramen, kozijnen, deuren en balustrades geworden, voor nieuwbouw, renovatie en restauratie.

De Verbinding is een erkend leerbedrijf: MBO 2 voor aluminium, MBO 3 voor hout.

Blik in de toekomst

In 2020 wil De Verbinding in de vestiging Groningen werk bieden aan 25 dove vaklieden, aangevuld en ondersteund door een kleine management-staf. Daarnaast is een vestiging in de Randstad in studie.

De Verbinding blijft sterk als betrouwbare toeleverancier van partners in de bouwwereld. Aanvullend ontwikkelt De Verbinding zich als creatieve mee-ontwikkelaar en producent van design- en maatwerkproducten in hout en aluminium. Zo houden we ons werk gevarieerd en uitdagend en blijft De Verbinding een inspirerende werkgemeenschap voor beginnende én ervaren professionals.